Najlepsze słodycze w Malezji

Każdy kraj posiada słodycze, które uznaje za tradycyjne wyroby i pokaz kultury. Malezja to kraj, gdzie produkuje się ogromne ilości słodyczy. Które z nich są warte spróbowania? O tym dowiecie się poniżej.

Dodol

Mleko kokosowe, mąka ryżowa i dużo cukru palmowego - oto skład cukierka Dodol. Przypomina krówkę i smakuje w zasadzie podobnie. Każdy Malezyjczyk wyjeżdżając na wakacje zabiera Dodole ze sobą, aby pokazać innym odrobinę swojego kraju.

 

Kuih

Niewielkie ciasteczka o konsystencji galaretki. Nie są pieczone i można je zjeść nawet jednym kęsem. Nie zawierają żelatyny (kultura muzułmańska zabrania jedzenia produktów wieprzowych).

 

Bahulu

Ciasteczka z biszkopta. Lekko waniliowe w smaku. Doskonale nadają się do kawy. Malezyjczycy maczają je w kawie i dopiero wtedy ciasto nabiera smaku.

 

Apam Balik

Ciastko składające się z orzeszków zawiniętych w naleśnik. Smakuje bardzo dobrze i nie jest przesadnie słodkie. Doskonały deser do obiadu. Alternatywą dla tego deseru będzie Appom - chrupiący naleśnik z kokosem pieczony na specjalnej patelni.

 

Putu Putu

Rurki z kremem. Podobne do Polskich, ale w smaku są bardzo delikatne. Nie są także przesadnie słodkie. W Malezji ogólnie desery nigdy nie są przesadnie słodkie.

 

Mooncakes

Ciastko księżycowe z żółtkiem w środku. Kosztuje dosyć dużo, ponieważ składa się z drogich składników (na przykład szafran). Konsystencja zbita - ciastko jest ciężkie.

Będąc w Malezji nie można pomijać deserów. Ten kraj wręcz słynie z doskonałych słodkości. Nie kosztują też dużo, więc można się nimi zajadać cały dzień.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 888-123-423

E-mail: kontakt@baseclub.pl

Portal podróżniczy. U nas znajdziesz ciekawostki dotyczące podróży po Azji.

 

POLECAMY:

 

Egzotyczne podróże poślubne