Jedzenie w Indiach - malutka ściąga dla turystów.

Będąc w Indyjskiej restauracji i przeglądając menu możemy mieć problem z wyobrażeniem sobie potrawy. W związku z tym przygotowaliśmy niewielką ściągę dla tych, którzy nie chcą zostać zaskoczeni zawartością talerza. Zachęcamy do lektury.

Podstawową przyprawą w Indiach jest masala, czyli mieszanka przypraw. W każdym menu jest ona wyszczególniona. Dodaje się ją do ryżu oraz mięsa. Skoro mowa o ryżu, to jest to podstawa kuchni azjatyckiej. Indie słyną z ogromnej ilości odmian ryżu. W menu ryż nazywany jest chapati.

Poniżej lista najpopularniejszych dań:

Biryani - ryż z mięsem oraz warzywami. Zazwyczaj gotowane w woku. W kuchni indyjskiej jest to jedna z najpopularniejszych potraw.

Dosa - chrupiący placek ryżowy podawany na słodko.

Samosa - chrupiący placek z ziemniaczanym nadzieniem.

Thali - zestaw różnych sosów. Może być podawany wraz z dosa lub samosa.

Sambar - potrawa podobna do leczo. Są to gotowane lub duszone warzywa. Czasem podawane z kawałkami ziemniaków (kostka) lub ryżem. Najczęściej jednak występuje w formie leczo.

Pulao - ryż gotowany z niewielką ilością warzyw (często to tylko ryż i marchew). Niekiedy dodaje się orzechy nerkowca lub ziemne.

W każdym menu znajdziecie kilka powyższych dań. Jeśli chcecie wiedzieć co oznaczają poszczególne punkty menu - możecie w języku angielskim zapytać kelnera. Nie jest to jednak zbyt mile widziane, gdyż kuchnia indyjska jest tradycjonalna i przez mieszkańców uważana za najbardziej znaną na świecie. 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 888-123-423

E-mail: kontakt@baseclub.pl

Portal podróżniczy. U nas znajdziesz ciekawostki dotyczące podróży po Azji.

 

POLECAMY:

 

Egzotyczne podróże poślubne